^
Sus


Atractii turisticeGhetarul Scarisoara Peştera Gheţarul de la Scărişoara este cea mai mare peşteră cu gheaţă din Romania, situată la o altitudine de 1165 m cu vârsta de peste 3000 de ani. Lungimea peşterii este de 720 m, iar adâncimea de 105 m. Blocul de gheaţă are un volum de aprox. 27 mii de metri cubi şi o grosime de peste 26 m.
Accesul se face din centrul comunei Gârda (la aprox. 20 km de Cabana Vârtop) urcând pe drumul forestier până la prima intersecţie aflată la 800 m. În această intersecţie se află un pod unde se întâlnesc Valea Ordâncuşei (spre dreapta) cu Valea Seacă (spre stânga).
Traseul spre stânga urmează drumul de acces auto de pe dealul Mununa, drum construit în urmă cu câţiva ani.
Urmând traseul de pe Valea Odrâncuşei, pe drum forestier, se poate vizita şi peştera Poarta lui Ionele(aprox. 2 km de la intersecţie)Cascada Vârciorog Cascada Vârciorog: Pentru frumuseţea ei, zona cascadei a fost declarată rezervaţie peisagistică. Căderea de apă de la aprox. 15 m are o singură săritură, săpând la bază o mare scobitură.
Accesul spre cascadă se face pe Valea Vârciorog (marcaj punct galben), iar intrarea pe vale se face de pe DN75 la 7 km de Cabana Vărtop. Valea Vârciorog îşi are originea de sub Piatra Grăitoare (1658m) şi este o vale tânără cu numeroase rupturi de pantă.Groapa Ruginoasa Groapa Ruginoasă reprezintă un fenomen cu totul aparte. Ea este o imensă ravinare săpată până în creasta culmii care închide spre sud Valea Seacă, cu o adâncime de peste 100 m şi un diametru de peste 600 m. Pe toată suprafaţa ei, un proces de eroziune foarte activ a scos la zi straturile de cuarţite, a căror culoare roşie violacee conferă zonei un aspect cu totul aparte, ea apărând de la mari depărtări ca o rană deschisă în trupul muntelui.
Accesul se face de pe DN75 la km 28+400 (1140m altitudine) la aproximativ 1300 m de Cabana Vârtop. Aici părăsim şoseaua pe partea dreaptă în direcţia spre Ştei, traversăm pârâul, şi începem urcuşul de 50 de minute. Ajungem într-o poiană de unde sus în faţa noastră se conturează o şa largă de unde se observă imensa groapă.

Cazare Apuseni, Pensiune Apuseni, Cabana Apuseni, Cazare Valea Ariesului, pensiune Valea Ariesului, Cabana Apuseni, cazare ieftina Apuseni, Cazare Arieseni, Pensiune Arieseni, Cazare Valea Ariesului, pensiune Valea Ariesului, tabere Apuseni, tabere scolare, tabere Arieseni